Så lyckas du med hortensia i trädgården

Bulliga blå och rosa trädgårdshortensior

Hortensia som trädgårdsväxt har blivit väldigt populärt de senaste åren. Det finns många olika arter och sorter att välja mellan, och beroende på var i landet du bor bör du välja rätt sorter. Jag kommer reda ut vad som är viktigt att tänka på när du planterar en hortensia i din trädgård.

5 viktiga faktorer när du väljer hortensia till din trädgård

  • Växtzon
  • Jordmån
  • Läge
  • Storlek
  • Färg

När man hittar en vacker växt är det lätt att köpa först och tänka på planteringen sedan. Känner du igen dig? Det är ett vanligt misstag som allt för många gör när det gäller hortensior, och jag är inget undantag. Ofta uteblir den överdådiga effekten man hoppats på.

Växtzonen spelar roll när det gäller många växter, och hortensian är inget undantag. Särskilt trädgårdshortensian, Hydrangea macrophylla, är petig med klimatet eftersom de flesta sorters trädgårdshortensior endast blommar på fjolårsskotten. Det finns dock undantag och dem kommer jag berätta mer om snart. Om du bor i växtzon 3 eller högre bör du överväga andra alternativ än trädgårdshortensia.

Blå och rosa trädgårdshortensior som blommar vackert i Norrvikens Trädgårdar.
Trädgårdshortensia, Hydrangea macrophylla

Jordmånen är viktig när du väljer en hortensia för din trädgård. Hortensior behöver en fuktighetshållande jord och trivs bäst i en kemiskt sur (lågt pH-värde) och mullrik jord. En hortensia bör aldrig placeras i en jord som torkar ut helt.

Läget för hortensian spelar roll. Full sol är inte ultimat på grund av att det ofta blir för torrt. Om du har en mycket fuktighetshållande jord går det dock bra. Annars kan det vara en bra idé att placera hortensian i ett halvskuggigt läge. Hortensior trivs i ett ljust läge men klarar sig i helskugga, det är dock stor risk att blomningen blir mycket sparsam eller uteblir helt. Därför bör du undvika att plantera din hortensia i helskugga.

En rad med blommande vipphortensior av sorten 'Vanilla Fraise' som är vita men börjar färgas rosa ju längre säsongen lider.
Vipphortensia ‘Vanilla Fraise’

Storlek. Många hortensior kan bli rejält stora, särskilt vipphortensian, Hydrangea paniculata som kan bli 2-3 meter hög och lika bred beroende på sort. Den mycket härdiga och populära syrenhortensian, Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’ är ett exempel. Det finns mer kompakta sorter att välja från om man vill ha en vipphortensia i en mindre trädgård. Exempel på mindre sorter är ‘Little Lime’ och ‘Bobo’.

Trädgårdshortensian, Hydrangea macrophylla, blir ofta lägre mellan 0,8-1,5 meter men även där finns undantag. Sorten ‘Nikko Blue’ kan bli 2-3 meter hög och lika bred.

Färg. Även om bladverket på en växt kan vara mycket vackert så är det ofta blommans färg som får styra när vi gör våra inköp och planerar rabatter. Trädgårdshortensian är mycket populär på grund av sina ofta stora runda blomställningar med blå eller rosa blommor. Just när det gäller Trädgårdshortensia, Hydrangea macrophylla, så är jordens pH-värde en avgörande faktor. Det är nämligen så att blommans färg beror på hur kemiskt sur jorden är.

Ju lägre jordens pH är desto blåare blomma! Det är lite olika beroende på sorter vid vilket pH-värde blomman börjar ändra färg, men ofta är det en bit under neutralt, alltså under pH 7. Jag har läst att jorden bör vara runt 4,5-5 i surhetsgrad (rhododendronjord eller blåbärsjord) för att blommorna skall vara blå och att de börjar bli rosa runt 5,5-6, men det varierar nog. Vissa sorter har inte dessa variationer, eller visar bara en svag färgförändring, till exempel trädgårdshortensian Endless Summer ‘The Bride’ där blomman håller sig nästan helt vit.

En skir rosa blomställning hos hortensia Early Sensation
Vipphortensia ‘Early Sensation’

Formen på hortensians blomställningar varierar, men det man förknippar mest med hortensior är trädgårdshortensians runda stora blomställningar, till exempel den hos Endless Summer ‘The original’ eller Vidjehortensian, Hydrangea arborescens, ‘Annabelle’.

De flesta Vipphortensiorna har toppiga, lite konformiga blomställningar. Där av smeknamnet höstsyren som ibland används för att beskriva Syrenhortensian.

Rent vit hortensia med något platt runda blomställningar.
Vipphortensia ‘Great Star’

Hortensior med platta (plattrunda) blomställningar finns också, till exempel purpurhortensia, Hydrangea serrata, ‘Bue Bird’ som ger blålila blomställningar på kalkhaltiga jordar. Även vipphortensian ‘Great Star’ med rent vita blomställningar är något flata.
Vipphortensian, eller som många kallar den, Syrenhortensian Hydrangea paniculata är relativt härdig i vårt land. Många klarar odlingszon III men det finns sorter som är betydligt härdigare, till exempel Vipphortensian ‘Limelight’ och syrenhortensian ‘Grandiflora’ som klarar zon V eller till och med VI-VII i riktigt skyddade lägen.

Några populära sorter av trädgårdshortensia, Hydrangea macrophylla:
Endless Summer ‘The Original’ med blå eller rosa blommor som blommar både på årsskott och på fjolårsskott. Därför är den blomningssäkrare i högre zoner än de flesta andra trädgårdshortensior och anges ofta härdig till zon IV.
Endless Summer ‘The Bride’ som har vita blommor och även den blommar på både årsskott och fjolårsskott och anges härdig till zon IV.
Forever&Ever anges härdig till -25 grader, samt att den blommar både på års -och fjolårsskott, men jag har ingen egen erfarenhet av den och är inte övertygad. Har du erfarenhet av denna sort får du gärna kommentera här nedanför!

En video jag gjort om Hortensian Endless Summer ‘The Original’:


Några populära sorter av vipphortensia
, Hydrangea paniculata är:
‘Limelight’, Toppiga blomställningar med inledningsvis limegrönare senare vita som övergår i rosa blommor.
‘Grandiflora’, Stora toppiga blomklasar som börjar som vita och övergår i rosa.
‘Vanilla Fraise’, Toppiga blomklasar som börjar som vita och övergår i rosa.
‘Early Sensation’, Platta blomställningar som skiftar i vitt och ljusrosa.
‘Great Star’, Rent vita plattrunda blomställningar.

Vipphortensian är inte lika beroende av lågt pH-värde i jorden och ändrar inte färg baserat på sur eller basisk jord. Istället brukar de flesta viphortensior starta som vita (och i vissa fall gröna) och under säsongens gång sakta gå mot mer rosa blomställningar.
Vipphortensian kan beskäras kraftigt under tidig vår eftersom den blommar på årsskotten. Med åren kan stammarna bli grova och trädlika.

Jag har gjort en video om några sorters vipphortensior, du hittar den här: Tre fina Syrenhortensior!

Några populära sorter av Vidjehortensia, Hydrangea arborescens är:
‘Annabelle’ Stora vita rundade blomställningar, veka stjälkar.
‘Pink Annabelle’, Rosa rundade blomställningar, veka stjälkar.

En stor vit rundad blomställning av Vidjehortensian Annabelle
Vidjehortensian ‘Annabelle’

Inte heller Vidjehortensian är lika beroende av lågt pH-värde i jorden och ändrar inte färg baserat på sur eller basisk jord. Vidjehortensior kan beskäras kraftigt under tidig vår eftersom den blommar på årsskotten. De får inte grövre, stabilare stammar med åren som vipphortensiorna, utan har relativt veka stjälkar.

Som ni förstår så finns det en mängd arter inom hortensiasläktet och otaliga sorter i varierande färger från rent blå via lila till grönt, vitt, rosa och rött. Det finns verkligen en hortensia för alla!

Vad har du för favorithortensia, eller har du något annat bra tips för att lyckas med hortensior i trädgården? kommentera gärna inlägget här nedanför!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s