5 enkla tips för en finare trädgård

En fin trädgård med buxbomsklot och vacker stenläggning

En trädgård kräver alltid en viss skötsel för att hålla sig fin, det finns ingen helt skötselfri trädgård tyvärr. Men för den som vill kunna njuta av trädgården utan att arbeta ihjäl sig bjuder jag på 5 enkla tips för en finare trädgård.

Gödsla och jordförbättra rabatterna
Växter behöver näring för att växa och blomma. Jordens struktur är också viktig, den kan hjälpa till att hålla fukt och näring och ge rötterna möjlighet att utvecklas på ett bra sätt. Kogödsel är bra som både gödsel och jordförbättring. Har du inga egna kor så kan du köpa kogödsel på påse. Det lönar sig att titta på innehållsförteckningen även på gödsel, se till att den innehåller så lite torv som möjligt och så mycket kogödsel som möjligt!

Vattna!
Alla växter behöver vatten, vissa behöver mer än andra. Generellt behöver växter med stora tunna blad mer vatten än växter med små tjocka blad. Vattna gärna på kvällen när solen inte skiner som mest. Har du mycket sniglar kan det löna sig att istället vattna tidigt på morgonen eftersom sniglar älskar fuktiga jordytor. Då hinner ytan torka upp snabbt men fukten har ändå tagits upp ordentligt av växten. Det kan också löna sig att vattna mycket men lite mer sällan så att vattnet når djupt ner till växternas rötter. Om man vattnar lite men ofta växer rötterna upp mot ytan där de blir mer känsliga för torka.

Att kantskära runt rabatter och gräsmattekanter gör stor skillnad

Kantskär
Kantskär rabatter och gräsmattan utmed gångar, häckar och uteplats för att få en prydlig trädgård med det samma.

Ta hand om gräsmattan
Om du gödslar gräsmattan någon eller några gånger om året blir gräset starkare och mer konkurrenskraftigt mot mossa och ogräs. Dressa gärna gräsmattan för att ge en bättre jordstruktur åt gräsrötterna. Klipp ofta men inte så kort. Kortare gräs är känsligare för uttorkning. En gräshöjd på 3-4 cm kan vara en bra utgångspunkt.
Här kan du läsa mer om hur du får en fin gräsmatta.

Rensa ogräs
Rensa ogräs runt entrén och vid de platser du vistas mest. Då ser det prydligt ut vid en första anblick. Att det sedan inte är perfekt rensat i buskar eller i trädgårdens hörn kan vi glömma bort för en stund.

Vilka är dina bästa tips för en finare trädgård? Kommentera gärna här nedanför!

 

Trädgårdsmästaren på Lidingö hjälper dig i din trädgård! http://www.tradgardlidingo.se


2 thoughts on “5 enkla tips för en finare trädgård

    1. Hej Anders, här kommer ett svar på en gammal fråga. Om du löser upp gödsel i vatten så kan den gå ner till rötterna. Enklast sprider du gödsel i form av pellets eller granulat över gräsmattan innan det kommer regn, då slipper du besväret med att vattna ut det!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s