Pioner från frö, så gör du!

En bild på en vacker rosa pion med massor av gult pollen. Bilden är en länk till en Youtubevideo om pionfrösåd.
Massor av runda, svarta frön från pion

Tillägg 11 december 2020: Jag har gjort en video där du ser hur jag gör när jag frösår pioner: https://youtu.be/3gG9tvHESng

Tilägg 16 september 2020:
Jag har gjort en video om hur du vet att pionfröna är mogna.
Video – Dags att ta frö från dina pioner!

Nu börjar det bli dags att så årets pionfrön. Det finns två sätt att göra det på, lite beroende på hur otålig du är och hur mycket plats du har i kylen.

Jag är den otåliga typen, jag vill ha ett snabbt resultat. Med det menar jag att jag vill se blad så snabbt som möjligt, blommor kan man få vänta upp till fem år på. Örtartade pioner blommar lite tidigare, men buskpioner behöver tid att växa till sig först.

Pionfrön behöver en varm period för att gro, och sedan en kall period för att utveckla första bladen. Därför tar det två år för frön att gro om du sår dem direkt i rabatt eller kruka utomhus. Hösten är för kall och för kort för att fröna skall gro samma år, så de gror först den kommande sommaren.

Pionfrön sådda i Vermiculite

För att snabba på utvecklingen med ett år kan man “lura” frön att gro genom att plantera dem inomhus. Bäst är att lägga dem i en förslutningsbar glasburk eller plastlåda med vitmossa, Vermiculite eller Perlit som är lätt fuktad. Se till att fröna är rena och att de inte börjat mögla, du kan tvätta dem lite försiktigt. Så bara hela, fina frön som ser välmående ut. Pionfrön bör sås färska, om de legat torrt länge kan du lägga dem i blöt något dygn innan du sår dem. Det är bra att titta till fröna lite då och då, om något frö har möglat plockar du bort det, diskar försiktigt av de andra (om de inte grott) och byter vitmossa/Vermiculite/perlite så att inte de andra också möglar.

Pionfrö som börjat spricka upp för att rötterna skall titta ut

Det kan ta några månader för fröna att gro, då ser du bara några små rötter.

Pion frön som börjat gro i värme  Pion frö som börjat gro. Så odlar du pioner från frö.
Ok, på bilderna här ovanför ser ni hur långa rötterna har blivit. Jag väntade lite för länge innan jag satte in dem i kylskåpet…

Nu är det dags att ställa in burken eller lådan med de små rötterna (grodda fröna) i kylskåpet. Där skall de stå tills de första bladen tittar upp. Det kan i sin tur ta några månader.

När bladen börjar komma upp bör man plantera dem i riktig jord. Men gör det försiktigt, de små rötterna är känsliga.

Tänk på att när de första bladen tittar fram behöver plantorna få ljus. Om det är tidigt på året och solen lyser med sin frånvaro så behöver de stå under belysning för att må bra och bli fina.Det kan också vara bra att ställa dem där det är lite svalt.

Här kan du se hur mina plantor såg ut några veckor efter att jag tagit ut dem från kylen.

Lycka till, och meddela mig gärna hur det går!


9 thoughts on “Pioner från frö, så gör du!

 1. Hej.
  Jag fattar inte riktigt..vitmossa ? Men det ser inte ut som vitmossa på bilden?
  Vilket tålamod man måste ha!!

  Like

  1. Hej Lotta, på bilden är det vermiculite, men vitmossa fungerar bra. Då menar jag riktig vitmossa (Sphagnum) och inte fönsterlav som man har i ljusstakar på julen.
   Ett visst mått av tålamod krävs, det tar några år tills de första blommorna visar sig! 🙂

   Like

  1. Hej Helena,
   Ursäkta för sent svar, vet inte varför jag inte sett din fråga förrän nu.
   I vissa fall kan man rengöra mögliga frön och fortsätta processen, men det är inte alltid det fungerar tyvärr.

   Like

 2. Hej, hur dags på året ska man ta frön? Jag förstår att det blir på sommaren efter blomning, men ska man vänta så länge som möjligt för att fröna ska mogna? Om buskpionen blommade i juni, ska jag ta frön i juli/aug/sept?

  Tacksam för svar!

  Like

  1. Hej YuSie!
   Jag ber så mycket om ursäkt, en jag såg inte ditt meddelande förrän nu, ett år senare…
   Om du tar frön från pioner så skall du göra det så sent som möjligt när själva fröställningen spruckit upp, och fröna blivit bruna eller svarta. Om du är rädd att fröna skall falla till marken kan du sätta en tunn tygpåse runt fröställningen. Då faller fröna ut i påsen istället. Men vanligtvis sitter de flesta fröna kvar i fröställningen ett bra tag. Lycka till!

   Like

 3. Tack för tipsen! Jag testar i vinter att så frön från min mormors pion med din guide som hjälp. Jag lade fröna i en burk med mossa i oktober/november och de har nu börjat spricka upp, jag hoppas att de hinner få rötter och gå igenom kylskåpsfasen innan sommaren kommer! Väldigt spännande det här, skulle älska att få egna varianter av min mormors blomma.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s