Sticklingar av forsythia – så gör du

Jag älskar att ta sticklingar av växter, dela plantor och så fröer för att få fler plantor till mina rabatter helt gratis. Vissa växter är väldigt lätta att lyckas med, och forsythia är en av dem. Här visar jag hur du gör för att ta sticklingar av forsythia.

En kvist av forsythia med vackra gula blommor mot det ljusgröna bladutspringet på en lönn
Blommande forsythia

Det enda du behöver är tillgång till en forsythiabuske som du kan klippa sticklingar från. Om du inte har en egen forsythia kanske grannen har en som ändå behöver beskäras lite. Fråga!

Det här behöver du:

  • Sekatör
  • Forsythiabuske att klippa sticklingar av
  • Glas/burk med vatten (om du använder vattenmetoden)
  • Plastkrukor
  • Såjord eller planteringsjord

här klipper jag forsythia sticklingar av skott och grenar jag fått när jag beskurit forsythiabusken

Jag tycker att det enklaste är att använda sig av vattenmetoden, men det fungerar lika bra att bara sticka ner sticklingarna direkt i jord, bara du kommer ihåg att hålla jorden fuktig.

Forsythia sticklingar i kruka planterade utan rötter direkt i jord

När du klipper sticklingar av forsythiagrenar är det viktigt att tänka på att inte använda de allra nyaste mjuka toppskotten, detta brukar dock bara vara ett problem under våren. Senare under sommaren har årsskotten förvedat sig lite och är helt stabila i stjälkarna.

Jag visar hur jag klipper sticklingar av forsythia, två bladpar har tagits bort längst ner och så klipper jag precis under nedersta noden och över det kvarvarande bladparet.

Ta av två bladpar från sticklingen, och spara ett bladpar längst upp, klipp av sticklingen precis ovanför bladparet. Klipp även av stjälken precis under det nedersta bladparet.

Vattenmetoden:
Jag glömmer ofta bort att vattna mina krukor med sticklingar, och om de är helt orotade så brukar de inte ta sig så bra utan vatten. Därför föredrar jag att sätta alla sticklingar i ett glas med vatten och vänta på att rötter växer ut. Det kan ta några veckor. I början av juni klippte jag forsythiakvistar för att fylla ut en pionbukett, och när pionerna vissnat så stod forsythiakvistarna kvar gröna och fina. Efter några veckor hade stora fina rötter vuxit ut på de stora kvistarna! Bara att tacka och ta emot, så jag planterade dem såklart!

Titta gärna på min film om hur jag tar sticklingar av forsythia, du kommer tydligt se alla steg!

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s