Mina fina gladioler blommar!

Gladiolus, stormhatt och ringblommor växer vackert tillsammans

Många av trädgårdens växter börjar tänka på refrängen nu, om de inte blommat ut för länge sedan. Som tur är finns det blommor som precis satt igång att blomma, och som är perfekta att ta in och använda som snittblommor.

Gladioler är vackra snittblommor

Jag har tidigare berättat om hur jag förgror mina gladiolusknölar för att få en tidigare blomning. På det här sättet kommer de i blom säkert en månad tidigare än de annars skulle gjort.

Gladiolus 'Priscilla' blommar vackert i ljusrosa och gult

Den här Gladiolussorten heter ‘Priscilla’. Jag är nöjd med hur den blev, stjälkarna blev tjocka och stabila och klarar att hålla upp de stora blommorna. Jag har även en annan sort som heter ‘Nova Lux’ som jag inte alls är lika nöjd med. Den fick tunna stjälkar som hängde, och inte alls lika stora ståtliga blommor. Det kan ha varit lägets fel, de stod varmt och torrt intill en husvägg. Nästa år får jag prova att sätta dem på en bättre plats, blir de inte bättre då är sorten inte värd att odla i min mening.

Gladiolus 'Nova Lux' fick tunna stjälkar som inte orkade bära upp blommorna.

Men på det stora hela tycker jag definitivt att det är värt mödan att förgro Gladiolus! De är riktigt mäktiga både ute i trädgården och i en bukett!


3 thoughts on “Mina fina gladioler blommar!

  1. I år är första gången jag haft gladiolus. Några planterade jag i krukor som fick stå på min inglasade balkong tills de vuxit upp en bit och planterade sedan ut dem i rabatten. De har blommat jättefint ett tag. En del satte jag direkt på friland och där ha är det bara blad inga blommor. Det blir väl inga heller antar jag. Tydligen är det bäst att förgro dem, som du säger.

    Like

    1. De blommar på sensommaren, augusti/september lite beroende på när du sätter ner dem. Men jag skulle nog säga att du gott kan vänta en månad till innan du förgror dem, jag tror att det räcker för att få blomning i augusti.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s