Första frösådda pionerna

I höstas hittade jag stora härliga frön från Liten buskpion, Paeonia delavayi. Självklart kunde jag inte motstå dem, utan sådde dem med snabbmetoden för att spara in ett år tills första bladen tittar fram.

två fina plantor av liten busk pion.

Det gick fort för de första fröna att spricka upp, knappt en månad, men sedan tog det lite längre tid tills rötterna börjat komma. Kylbehandlingen är dock det som tagit längst tid, och tålamodet började nästan tryta när jag såg de första bladen titta upp. Snabbt planterade jag frö med rot och början till blad i en kruka och ställde ut på balkongen istället för ett mörkt kallt kylskåp.

Och nu har jag äntligen några små plantor som börjar närma sig decimetern i höjd! Jag har fortfarande halva kylen full med små piongroddar som väntar på blad, och jag hoppas att de hinner komma innan det blir för sent på säsongen.

Frö plantor av liten busk pion, Paeonia delavayi

Tanken är att jag skall kunna bada i pioner av alla de sorter om några år. Blir kul att se om det blir många färgvariationer eller om några rent av hybridiserat, men det dröjer minst 3 år till de första blommorna. Kanske rent av 5 år. Tänk vad svårt det är att vänta på något gott!


2 thoughts on “Första frösådda pionerna

 1. Hej! Tack för tipsen. Vattnar du något i början? Hur vill de ha det innan kylskåpet? Ljus? Värme? Har du locket på hela tiden? Jag är mycket ivrig på att komma igång med pionfröna.

  Like

  1. Sofia! Kul att du hittade till min blogg.
   Pionfröna skall ha rumstemperatur, gärna något över. Runt 20-22 grader brukar vara bra. Jag har lock på hela tiden eftersom de inte får torka ur. Men det får inte vara blött, då ruttnar de. Fuktigt är perfekt. De behöver inte ljus förrän första bladen tittar fram, och det gör de under kylskåpsperioden.
   Lycka till!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s