Gratis påskliljor till din trädgård!

Gratis påskliljor till din trädgård eller till rabatten utanför din lägenhet. Låter det för bra för att vara sant? Kanske låter det så, men faktum är att det i Sverige slängs flera hundra tusen påskliljelökar per år. Kanske till och med flera miljoner lökar! Dem kan du få gratis, bara du hämtar dem själv!

Säckvis med gratis påskliljor som du kan få.

Vi svenskar gillar att dekorera våra hem med vackra gula påskliljor i krukor till påsk. Men de planteras även generöst i urnor och rabatter av kommuner, bostadsbolag och kyrkor. På kyrkogårdar används de ofta för att tillfälligt smycka gravar tills de blommat ut. Då ersätts de raskt av penséer och sommarblommor. Dessa påskliljegrupper och krukor kasseras därefter. Det är nämligen dyrare att plantera ut dem permanent än att bara skicka dem som avfall. Tråkigt tycker jag!

Men allt som oftast så är kommuner, kyrkor och bostadsbolag mycket generösa med att skänka dessa lökar till den som vill ha. Du behöver bara fråga efter dem. Nu är en bra tid då de byts ut från slutet av april till mitten av maj. Skynda dig att höra efter! Om du bor i en liten kommun eller ute på landet kan du behöva åka in till en större ort för att få tag på de värdefulla lökarna. Men det kan det vara värt, du kan ha turen att få en hel billast med lökar för endast bensinpengarna!

Gratis påskliljor kantar en rabatt med korneller

Jag var och hämtade 10 säckar fulla med påskliljor, ca. 500 krukor med upp mot 8 lökar i varje, för några dagar sedan. Jag har planterat ut några av dem som en vacker kant i rabatten utanför min lägenhet, och nu ser jag fram emot flera år av härlig guldgul vårblomning. Jag har förövrigt som ni kanske ser på bilden även radikalbeskurit kornellerna som stod där. De hade inte fått någon kärlek på många år och kommer nu skjuta massor av härligt korallröda skott.

Här kan du se hur det gick för påskliljorna, och när de började blomma!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s