Magnoliatider

Våren har kommit till stora delar av Sverige. Skönt, spännande och kul att se vad odlingsåret 2016 har att erbjuda tycker vi trädgårdsmänniskor. Något av det första att glädjas över på våren är magnolians blommor, och nu är det verkligen magnoliatider!

För två veckor sedan var jag i Alnarp där Magnolia biondii hade slagit ut. Magnolia biondii är den första magnolian att blomma, och kallas därför “hopp om vår” i Kina. Visst är de vackra!

Magnolia biondii blommar i Alnarpsparken Blommande Magnolia biondii Magnolia biondii blomma sedd uppifrån

Blomningen har bara precis satt igång, och vi kan se fram emot flera månader av magnoliablommor. Det kanske låter lite i överkant att säga att magnoliorna blommar i flera månader till, men det är faktiskt sant. De tidigaste magnoliorna blommar på bar kvist, men sedan finns det även sorter som blommar när bladen har börjat slå ut. Och sen finns det sommarblommande magnolior som Junimagnolia, paraplymagnolia och så buskmagnolian som blommar nästan hela sommaren. Det är därför en magnolia i trädgården är aldeles för lite, bättre att ha många!

Vitblommande magnolia Vit magnolia på Östra reals skolgård närbild på vit magnoliablomma

Nu har de första magnoliorna slagit ut även här i Stockholmstrakten. På Östra reals skolgård växer två vackra magnolior som blommar för fullt nu. Jag vet inte vad det är för sort dock. Bilderna här ovan tog jag idag.

Det är Japansk Magnolia kobus som är en av de vanligaste magnoliorna i offentlig miljö här i Stockholm. Många av dem har precis börjat blomma. Du hittar dem bland annat på Sankteriksgatan 89, snett utanför Grand hotel, på Drottninggatan 90 och i Vitabergsparken. Hasse Wester har en lista över många av Stockholms magnolior på sin blogg “Slottsträdgårdsmästaren”.

Jag har tidigare skrivit lite om Magnolia ‘Leonard Messel’ och Magnolia ‘Yellow Bird’.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s