5 steg för den perfekta gräsmattan

Nu när solen äntligen kommit tillbaka efter en lång, mörk vinter så är det svårt att inte tänka på trädgården och allt det härliga som hör trädgård till. Vilka frön som skall i jorden och vilka växter som skall införskaffas inför den kommande sommaren. Du funderar kanske också på vad som behöver åtgärdas i trädgården. En sådan sak kan vara gräsmattan. Det är ett vanligt problem med mossa i gräsmattan, och att gräset inte växer som det skall. Mossa kan vara trevligt på vissa ställen, men vill man ha en gräsmatta så skall där växa gräs, och inte mossa, annars kan man ju bara anlägga en mossmatta.

En perfekt gräsmatta

När det gäller mossa i gräs så brukar det finnas ett grundproblem. Det kan vara för fuktigt, för skuggigt, för kompakt eller för näringsfattigt. Ofta är det flera av ovanstående. Därför måste man försöka åtgärda problemen innan man sår in nytt gräs i den befintliga mattan, annars kommer mossan återigen konkurrera ut gräset förr eller senare. Välmående gräs växer fort och konkurrerar lätt ut mossan som växer långsamt. Mossan däremot har låga krav på växtplatsen, så den kan trivas mycket bra där gräset vantrivs.

 

1, Dränera!
Ett vanligt problem är att jorden är för fuktig där det växer mycket mossa. Gräset trivs inte om det är för blött, medan mossan stormtrivs. Du bör därför se till att gräsmattan är ordentligt dränerad, kanske behöver du gräva ner dräneringsslang, eller gräva ett dike i ena kanten om möjligt, så att vattnet kan rinna undan.

2, Minimera skuggan
Gräs tycker inte om för mycket skugga, och dessutom så blir det lätt fuktigt om det är för skuggigt på gräsmattan. Detta kan du åtgärda genom att kronreducera stora träd för att släppa in mera ljus, eller om nödvändigt fälla ett eller flera träd.

3, Lufta och luckra jorden
Gräs trivs inte i för kompakt jord, mossan klarar det dock utmärkt. Du kan lufta gräsmattan genom att vertikalskära, eller genom att trycka ner en grep någon decimeter och rucka den lite så att syre kommer ner i marken och jorden inte är lika kompakt. Du kan även gå över ytan rejält med en kratta så att ytan luckras.

Observera att mossrivare och vertikalskärare kan uppföröka mossan, du bör därför först vattna ut vattenlösligt järnsulfat som dödar mossan. Efter en dag blir mossan svart och sedan dör mossan på ca 1 vecka.

När mossan är död kan du med fördel så in nytt gräs där det är kala fläckar. Sprid ut ett lager toppdress ovanpå den befintliga mattan och sen på med gräsfrö lämpat för din gräsmatta. Mylla ner fröna något i den fuktiga jorden. Sådden får inte torka ut innan den har tagit sig ordentligt.

4, Gödsla!
Gräs behöver näring för att växa. Mossa klarar att växa där det är näringsfattigt. Du bör därför gödsla din gräsmatta regelbundet, minst en gång på våren men helst 2-3 gånger per säsong. Du kan även låta gräsklippet ligga kvar om det inte är för långa strån. Gräsklipp är kväverikt och gödslar gräset som är kvar.

5, Klipp ofta, men inte för kort
Du bör klippa gräset lite men ofta. Klipp gärna en gång i veckan, men aldrig mer än en tredjedel åt gången. Du bör heller inte klippa gräset kortare än 4 cm. Klippning ökar skottillväxten hos gräset så att mattan blir tätare.

Om det är torrt ute bör du vattna gräsmattan. Vattna mycket åt gången men inte så ofta. En gång per vecka räcker, huvudsaken är att vattnet tränger ner till rötterna ordentligt, gärna en decimeter ner. Annars kommer rötterna söka sig upp mot ytan vilket gör dem ännu mer torkkänsliga.

 

Ogräs i mattan
När du följt de fem stegen för den perfekta gräsmattan kanske du tänker att du fortfarande har ogräs i gräsmattan. Ja, det har du säkert. Annars skulle jag bli mycket förvånad! Mitt råd är att gräva bort enstaka maskrosor. Det finns självklart ogräsmedel, men att sprida ut gift i trädgården är något som bör undvikas. Gift i alla former har negativ inverkan på microlivet i jorden, andra växter och för dig själv. Några ynka maskrosblad kan du kanske leva med!

 

 


2 thoughts on “5 steg för den perfekta gräsmattan

  1. Reblogged this on Annilunds köksträdgård and commented:
    Jag ska gödsla min gräsmatta för första gången i år. När gödslar du första gången? Min gräsmatta med mossa har alla möjligheter att bli bra, då jag tror förra ägaren slarvade med anläggandet av gräsmattan efter de lagt ner jordvärme. Andra sidan huset där vi inte har jordvärme växer det extremt mycket. Jag samlar gräsklipper då jag håller på med täckodling.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s