Alexander

Alexander är en av de stora äppelsorterna som jag fattade tycke för på Pomologiska Sällskapets jubileumsutställning på Nynäs slott för någon månad sedan.

Stora och vackra Alexanderäpplen

Alexander tros vara en Rysk äppelsort. Den skall ha varit allmänt odlad i trakten av Moskva redan i slutet av 1700-talet och då under namnet Aport. Den kom till Tyskland under namnet Kaiser Alexander von Russland och under detta namn fördes den vidare till andra länder i Europa och Amerika. Till Sverige kom den omkring 1830 delvis under namnet Stoke Tulip. Nu heter sorten Alexander.

Trädet som är relativt starkväxande, får en utbredd krona med hängande grenar. Den bär sällan rikt men som äldre rätt jämna skördar.

Trädet anses mycket härdigt och anges som zon 1-5.

Alexander pollineras av Filippa, Cortland, Lobo, James Grieve, Alice, Discovery och Katja.

Frukten är mycket stor, brett och rundat kägellik med en stark avplattning på undersidan. Låga avrundade åsar ett stycke över frukten. Sorten har ett medellångt till långt skaft i en djup, oftast trång skafthåla med grönaktig rostrosett. Grundfärgen är gulvit med, på solsidan, en vacker täckfärg av långa strimmor, ibland sammanflytande till en röd yta. Skalet blir slutligen ganska fett och glänsande. Fruktköttet är vitt, grovt och ganska löst  med en söt, svagt syrlig smak och svag arom. Alexander angrips ofta av fruktmögel och skorv.

Äpplet som är en bords/hushållsfrukt  bör skördas i början av oktober, men mognar i oktober-november. Vid god lagring är det hållbart till december.

Synonymer: Aport, Kaiser Alexander, Stoke Tulip m fl.

Texten är i stora drag kopierad från Pomologia Suecia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s