Fridegårdsparken, min favorit bland fickparker!

Vacker trädgårdsrundel med vattenspel
Fridegårdsparken i juni 2015

Enköping är en fantastisk trädgårdsstad. Det finns parker och trädgårdar i alla storlekar, och staden har myntat ordet fickpark efter engelskans “pocket park”. Precis som det låter så är en fickpark en liten park som byggts på en ödetomt eller överbliven markbit, och som istället för att nedslå så har det skapats stora värden med lung, harmoni och växtlighet.

Min favoritfickpark i Enköping är Fridegårdsparken. Den renoverades 1988 och fick sin vackra form med en rundel i mitten med ett litet porlande vatten och vacker stenläggning. Omgiven av träd och växtlighet i woodlandstil är detta en oas mitt i stadens centrala del. Det skall finnas ca. 70  olika växter här, där i bland ett antal stora Japanska magnolior, katsuror, korstörne och mycket mycket mer.

Höst i Fridegårdsparken
Fridegårdsparken 10 oktober 2015

En annan vacker trädgårdsinstallation i Enköping är något så enkelt som en rondell precis utanför ett stor matvarubutik. Här har man istället för att lämna markplätten därhän skapat en härlig “trädgård”. Här hittar du en häck av hybrididegran och ett bokklot inramat av bland annat kärleksört, lavendel och glansmiscantus.

Trädgårdsinstallation i rondell
Kryddgårdsrondellen i Enköping

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s