Pioner från frö, så gör du!

Massor av runda, svarta frön från pion

Nu börjar det bli dags att så årets pionfrön. Det finns två sätt att göra det på, lite beroende på hur otålig du är och hur mycket plats du har i kylen.

Jag är den otåliga typen, jag vill ha ett snabbt resultat. Med det menar jag att jag vill se blad så snabbt som möjligt, blommor kan man få vänta upp till fem år på. Örtartade pioner blommar lite tidigare, men buskpioner behöver tid att växa till sig först.

Pionfrön behöver en varm period för att gro, och sedan en kall period för att utveckla första bladen. Därför tar det två år för frön att gro om du sår dem direkt i rabatt eller kruka utomhus. Hösten är för kall och för kort för att fröna skall gro samma år, så de gror först den kommande sommaren.

Pionfrön sådda i Vermiculite

För att snabba på utvecklingen med ett år kan man “lura” frön att gro genom att plantera dem inomhus. Bäst är att lägga dem i en förslutningsbar glasburk eller plastlåda med vitmossa, Vermiculite eller Perlit som är lätt fuktad. Se till att fröna är rena och att de inte börjat mögla, du kan tvätta dem lite försiktigt. Så bara hela, fina frön som ser välmående ut. Pionfrön bör sås färska, om de legat torrt länge kan du lägga dem i blöt något dygn innan du sår dem. Det är bra att titta till fröna lite då och då, om något frö har möglat plockar du bort det, diskar försiktigt av de andra (om de inte grott) och byter vitmossa/Vermiculite/perlite så att inte de andra också möglar.

Pionfrö som börjat spricka upp för att rötterna skall titta ut

Det kan ta några månader för fröna att gro, då ser du bara några små rötter.

Pion frön som börjat gro i värme  Pion frö som börjat gro. Så odlar du pioner från frö.
Ok, på bilderna här ovanför ser ni hur långa rötterna har blivit. Jag väntade lite för länge innan jag satte in dem i kylskåpet…

Nu är det dags att ställa in burken eller lådan med de små rötterna (grodda fröna) i kylskåpet. Där skall de stå tills de första bladen tittar upp. Det kan i sin tur ta några månader.

När bladen börjar komma upp bör man plantera dem i riktig jord. Men gör det försiktigt, de små rötterna är känsliga.

Tänk på att när de första bladen tittar fram behöver plantorna få ljus. Om det är tidigt på året och solen lyser med sin frånvaro så behöver de stå under belysning för att må bra och bli fina.Det kan också vara bra att ställa dem där det är lite svalt.

Här kan du se hur mina plantor såg ut några veckor efter att jag tagit ut dem från kylen.

Lycka till, och meddela mig gärna hur det går!

Advertisements

One thought on “Pioner från frö, så gör du!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s