Vackert Magnoliafrö

En röd frökapsel fylld med frö på en buskmagnolia

Ibland blir man förundrad över hur vackra och märkvärdiga växter kan vara. Idag upptäckte jag att vissa frökapslar på Buskmagnolian, eller Tehusmagnolian som den också kallas (Magnolia sieboldii på latin) har börjat spricka upp. De har suttit där i flera månader och de senaste veckorna har de blivit rödare och rödare för att nu stolt visa upp sina härligt orange frön.

Magnoliafrö i kapsel, orange oskalade fröer och de fina svarta fröna.

Ett sådant tillfälle fick inte gå till spillo så jag tog försiktigt av de uppspruckna frökapslarna från busken. Magnolians frö är svarta men har ett skyddande orangerött hölje som innehåller groningshämmande ämnen. När man tar magnoliafrö är det viktigt att skala bort detta hölje, jag gör det genom att sticka nageln i det och dra bort det. När alla frön är befriade från höljet sköljer jag dem försiktigt i ljummet vatten.

zip lockpåse med fuktig Vermiculite och magnoliafrön

För att gro måste magnoliafrön kallstratifieras. Jag gör det i kylen, men man kan även plantera dem i en kruka som man ställer ut under vintern. Fördelen med kylmetoden är att man kan inspektera fröerna lite då och då. På bilden använder jag mig av zip lockpåse med lättfuktad Vermiculite i (för att ni skall se fröna), blanda i magnoliafröna och så in i kylen. Bäst är att lägga magnoliafrön i lätt fuktad torv eller rhododendronjord eftersom magnolior föredrar svagt sur (lågt PH-värde) jord.

Titta till fröerna lite då och då, och om något har möglat tar man ut fröerna och tvättar dem noga och lägger sedan in dem i ny torv i kylen igen. Om något frö har grott kan man försiktigt plantera det i jord och ställa den lilla plantan under en växtlampa tills solen är tillräckligt stark igen.

Efter 3 månader är stratifieringsprocessen klar och du kan ta ut och så fröerna i kruka, viktigt att frösådderna aldrig torkar ut. Det är att föredra att krukorna står på varmt underlag som en varm fönsterbräda ovanför ett element eller på en värmematta. Om de inte gror på några månader kan du behöva upprepa stratifieringen.

Lycka till!

Här kan du se hur fröna grodde och hur fina de små plantorna var efter två månader.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s