Besök i Walderös Trädgård

Vacker medelhavsplantering
Medelhavet
Blommande trumpetranka
Trumpetranka

Idag hade Trädgårdsamatörerna – Stockholmskretsen två besöksträdgårdar som öppnades för medlemmar. Jag hade bara möjlighet att besöka en av dem och bestämde mig för Walderös trädgård i Kungsängen. Det var ett mycket bra val!

Vid ankomst blev jag varmt mottagen av Torsten som visade runt i de olika trädgårdsrummen. Fantastiskt vackert, spännande växter och en inspirarande guide som verkligen brinner för sina växter och sin trädgård!

Första trädgårdsrummet, Grönrummet   Murgröna som klättrar upp för en tall   Vackert blommande yukka

Ankomst i Grönrummet                         En julgran?                                              Yukka

Trädgården är indelad i många små “rum” bland annat Grönrummet, Medelhavet, Vattentornet och Himalaya.
Grönrummet är det första trädgårdsrummet man ser vid ankomst. Här finns diverse magnolior, bland annat en buskmagnolia (Magnolia sieboldii), Magnolia ‘Tores Bästa’ och en stor praktmagnolia (Magnolia x soulangeana). Ett stort tulpanträd, ett svart mullbär, en katsura och ett näsduksträd hittar du också här.

I Medelhavet som ligger skyddat mellan en varm tegelvägg och en mur finns många härliga växter. En blommande Yukka med tre blomställningar, bornholmsfikon, persika ‘Frost’, ett citronträd, en frilandshibiskus, blåregn och en vackert blommande trumpetranka för att bara nämna några av växterna.

Vacker damm med fiskar och näckrosor
Utsikt över dammpartiet
Rödblommande näckros
Näckros ‘Attraction’

Stigar! De olika rummen är sammanlänkade med små gångar eller stigar som ofta är planterade med surjordsväxter i woodland-stil. Det är många rododendron, barrväxter och så fler magnolior såklart!

I en glänta i slutet på en lång stig står en vattenskulptur, ett “vattentorn” som Torsten har skapat själv. Denna vackra vatteninstallation är perfekt för barnfamiljer med trädgård, det är vatten som porlar nerför tornet, men annars inget vatten att plaska i eller ramla ner i. Vid vattentornet finns bland annat en skenkamelia, ett snödroppsträd och ett par kameliontbuskar.

Vid den fina uteplatsen blev jag bjuden på Runas hemkokta körsbärssaft som förutom att ge en smakupplevelse även läskade i sommarvärmen. Här satt vi och pratade en stund och njöt av den härliga utsikten över dammpartiet.

Hög vattenskulptur med stenar   rosablommande klematis   utsikt över dammen

Vattentornet                                        Klematis ‘Comtesse de Bouchaud’     Dammpartiet

I dammen bor ett glatt gäng dammfiskar, Koi, bland de vackert röda näckrosorna. De trivs som fisken i vattnet (ber om ursäkt) med planteringen vid dammen som är stilfullt planerad med en japansk rödlönn, bambu och bronsrodgersia mm.

Trädgården har många härliga barrträd. Solfjädertall, cypress, jättetuja, blågran, kuddgran, krypgran osv. men den märkvärdigaste av de alla är ändå det lilla knappt halvmeterhöga exemplaret av mammutträd (Sequoiadendron giganteum) som faktiskt klarat vintern här!

Walderös trädgård levererade verkligen, om jag får chansen kommer jag gärna tillbaka både på våren och försommaren för att se magnoliorna blomma!

Stort tack Torsten och Runa för en fantastisk trädgårdsdag!

Advertisements

One thought on “Besök i Walderös Trädgård

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s