Dags att ta frö från dina pioner!

Frön från rosenpion

Här i Stockholmsområdet har det varit varmt och soligt i några veckor nu. Det är härligt att vara ute när vädret är fint, det växter så det knakar och blommar fint i trädgårdar och parker. Nu börjar även pionens frö mogna, och då är det dags att plocka in dem så de inte ramlar av plantan och försvinner. Vissa sorter håller fröerna bättre och där kan de sitta kvar länge och vara dekorativa, medan andra fläker upp sig så att fröna ramlar ut.

Frökapsel från Pion som börjat spricka upp så att de svarta fröerna syns

Pionens frökapslar kan se olika ut och ha varierande antal spetsar i “stjärnan”. När frökapseln spricker upp är fröerna färdiga att skördas. Då är de svarta, grå, bruna eller daggblå. Röda frön är blindfrön och kommer inte att gro. Plocka bara de mörka fröerna!

Massor av runda, svarta frön från pion

Pionfrö gror bäst då de är färska, varför du inte bör torka dem eller spara för länge. Du kan pilla ner dem i rabatten eller i krukor som får stå utomhus, men då kommer det ta två år innan de gror. Snabbaste sättet att få en fin pionplanta från frö är inomhusmetoden/kylskåpsmetoden, och den kommer jag skriva om här i bloggen om några veckor. Under tiden kan du förvara dina pionfröer i t. ex. ett kaffefilter i kylskåpet så de inte torkar.

Advertisements

One thought on “Dags att ta frö från dina pioner!

  1. Jag har inte lyckats med pionsådd, men visst går det för den som har tålamod och inte glömmer bort fröna. Jag fick några att gro i kylen i vitmossa, men tog inte hand om dem i tid. Tur att det finns färdiga att köpa;) Trevlig söndag/Monica

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s