Ringblommor!

Klassisk orange ringblomma  fyra ringblommor i olika färger och variationer
Ringblommor är vackra blommor, de är nästan obligatoriska i eller runt ett grönsaksland, och de blommar till sent in på hösten. Ringblomman är ettårig men självsår sig gärna och ger så rikligt med frö att du troligtvis inte behöver köpa dem mer än en gång. Förvarade torrt och mörkt klarar de sig många år i en papperspåse eller burk.

Användningsområdena är många utöver blomsterprakten. Ringblomman kan både ätas, användas i kosmetika, som färgämne och som naturläkemedel. Den har genom tiderna varit viktig

De vackra, ofta orange, kronbladen kan sprinklas på salladen som en ätlig dekoration. En Färgklick mot det gröna. Du kan även koka dem med riset föra att få lite finare färg.

Ringblommor gör sig bra i hudvårdsprodukter och en populär produkt är ringblomssalva som du kan göra själv. Du kan plocka kronblad från ringblommor och torka för att ha som ingrediens senare på året.

Recept på ringblomssalva:
Lägg växtdelarna i en glasburk och hälls på oliv- eller rapsolja så det täcker. Låt dem sedan stå några (2-3) veckor i fönstret. (GrönaHannahs notering: torka gärna växtdelarna lite så möglar det inte lika lätt.)

Sila av blommorna och smält ihop oljan med bivax på en platta, häll upp på burkar och låt stelna.

10- 15 g bivax per dl örtolja blir en lagom fast salva.

Receptet är hämtat från: Alternativ.nu’s handbok

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s