Så förökar du din ros med sticklingar!

massor av små gula blommor
Jag har valt att ta sticklingar av en rosfavorit, den Kinesiska gulrosen.

Rosor, rosor, rosor! Ingen blomma är lika populär som rosen. Den är ett självklart val som en romantisk gest, i födelsedagsbuketten, till studenten och självklart i brudbuketten. Den är också ett givet inslag i nästan varje trädgård eftersom det finns rosor i alla färger, storlekar och med varierande växtsätt.

Rabattrosor, klätterrosor, buskrosor och snittrosor, alla har de gemensamt att du kan föröka dem genom sticklingar. Det vill säga att du kan få en ny planta av din favoritros eller bevara en ros ur en speciell bukett genom att rota den. Varför inte ge bort en egen rosplanta i present! Det är varken svårt eller särskilt tidskrävande att ta sticklingar av rosor, men du måste vara noggrann med tillvägagångssättet för ett lyckat resultat. Du kan ta sticklingar nästan hela växtsäsongen från april till september.

Det här behöver du:
Kvist av rosen du vill föröka
Plastkruka med dräneringshål
Sand och/eller väldränerande såjord
Sekatör eller kniv
Plastpåse

grenar från kinesisk gulros med blad
Använd friska grenar från rosen du vill ta sticklingar av. Här har jag valt årsskott av Kinesisk Gulros.

Klipp av den mjuka toppen på roskvisten, den lämpar sig inte väl för sticklingar.

Klipp upp kvisten till så många sticklingar du vill ha, tänk på att alla sticklingar kanske inte tar sig. Räkna till tre blad, eller fyra om det är mycket kort mellan bladen. Klipp av stjälken precis under ett blad.

För att fortsätta ta sticklingar skall du klippa bort den översta delen “tappen” precis över nästa blad. Sedan upprepar du genom att räkna till tre blad och klippa precis under tredje bladet o. s. v.

Dra försiktigt av det nedersta bladet från varje rosstickling, utan att skada stjälken.

Klipp av allt utom den innersta delen av bladet för att sticklingen skall koncentrera sig på att producera rötter istället för att ge engergi till bladen.

fyra fina rossticklingar redo för plantering
Lämna två bladpar och ta bort det nedre bladet, samt klipp bort de yttre bladdelarna. Här har jag valt att ta bort två blad nederst på stjälken för att få en aningen större stickling. Detta behövs bara med småbladiga rossorter.

Fyll gärna krukan med några cm. planteringsjord i botten och fyll sedan upp till kanten med sand eller väldränerande såjord. Vattna krukan så att sanden/jorden är genomfuktig. Stick ner sticklingarnat i krukan så att den står stabilt. Det är ur det nedersta bladfästet (utan blad) som rötterna kommer. Sätt gärna flera sticklingar i samma kruka.

rossticklingar i kruka
Stick ner sticklingarna i sanden så att de står stabilt.

Sätt en plastpåse kring krukan och gör några luftningshål i påsen. Krukan med rossticklingar skall inte stå i direkt sol de närmsta veckorna, ställ ljust i rumstemperatur. Kontrollera att jorden fortfarande är fuktig med några dagars mellanrum.

Efter ca. 2-3 veckor bör sticklingarna ha fått små rötter, du kan titta i hålen under krukan om det syns något. Nu är det dags att plantera de rotade rossticklingarna i egna krukor. Vält försiktigt ur sticklingarna ur krukan och separera dem från varandra. Plantera endast om dem som fått rötter. Plantera i sandblandad planteringsjord. Vattna.

Det är bra att låta rosen växa några månader i krukan innan du planterar ut den. Dels för att rotsystemet skall få växa till sig och dels för att den skall bli lite större och starkare. Se till att jorden inte torkar ut. Du kan jordslå krukan under vintern om det är för tidigt för utplantering. Observera att om du tagit sticklingar från en bukettros eller annan icke härdig ros så måste plantan övervintra frostfritt.

Lycka till med rosorna!

Advertisements

2 thoughts on “Så förökar du din ros med sticklingar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s