Sticklingar av Parasollsäv

Parasollsäv som växer frodigt med gröna kransställda blad

Parasollsäv som i folkmun även kallas Papyrus är ett halvgräs som odlas som krukväxt i Sverige, det är dock inte den äkta papyrus (Cyperus Papyrus) som man gjorde papper av i Egypten. Parasollsäv kan bli över två meter hög, och kan behöva bindas upp.

Parasollsäv heter Cyperus involucratus på latin, kommer ursprungligen från Madagaskar och är en vattenväxt. Den är mycket lätt att föröka genom sticklingar, eller rotdelning, och är lättskött bara den inte torkar ut. Vid kallt väder / frost fryser den ner men kommer snabbt igen, även om den täckts av lite snö eller is. Roten får dock inte frysa.

Parasollsäv växer bra i jord, sand eller lera men kan säkerligen växa ett tag i endast vatten, men till slut tar näringen slut och tillväxten hämmas. Se till att hålla jorden fuktig. Du kan sätta ut Parasollsäven i en damm eller liknande under den varmare tiden av sommaren, observera att Parasollsäv inte gillar kallt väder eftersom det är en tropisk växt. Jag har hört att man med fördel kan placera en rostig spik eller annan rostig detalj i krukan eller vattnet eftersom rosten hjälper plantan att behålla en fin grön färg. Jag vet dock inte hur sant det är och har heller inte haft problem med färgen utan spik.

Så här förökar du Parasollsäv:

1, Klipp av en stängel några centimeter från toppen, klipp av plymen någon centimeter från stjälken som bilden visar så att du får en stickling.

En parasollsäv stickling i ett glas vatten

2, Ställ Parasollsävssticklingen upp och ner i vatten

3, Efter några dagar har vita rötter bildats och nya gröna skott börjar växa ut i varje bladveck

en parasollsävstickling med ett nytt skott

4, När ett antal skott vuxit upp ordentligt, och sticklingen fått rötter, kan du plantera sticklingen i jord, gärna i en kruka utan dräneringshål i botten.

Det är lätt att bli förvirrad när det gäller namnet på Parasollsäv då den ofta namnges felaktigt på Svenska, latin och Engelska. Parasollsäv, Cyperus involucratus, kallas ofta Papyrus, Cyperus alternifolius på Svenska. På Latin kallas den ofta felaktigt: Cyperus alternifolius, Cyperus alternifolius subsp. Flabelliformis, Cyperus flabelliformis

Det korrekta namnet är alltså Parasollsäv, Cyperus involucratus
Familj: Cyperaceae
Släktnamn: Cyperus
Artnamn: involucratus

På Engelska kallas den Umbrella Sedge, Galingale, Umbrella Plant, Umbrella Palm, Umbrella Grass och Umbrella Papyrus och även där Cyperus alternifolius.

Parasollsäv verkar inte vara så vanlig i Sverige, men här är en tjej som odlar “äkta Papyrus” Cyperus Papyrus: Helens Trädgård 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s